Ind i musikken

8 Minutter

Har alle brug for et kreativt rum?

Kulturskribent og P2-vært Minna Grooss spørger psykologiprofessorLene Tanggaard om kreativitet er en menneskeret, og hvad der sker, hvis vi ikke giver os selv tid til at skabe og lege.

Når psykologiprofessor og kreativitetsforsker Lene Tanggaard går på opdagelse i programmet 'Værkstedet' hos kunstnere, musikere, forfattere og andre kreative sjæle, går hun i virkeligheden på opdagelse i ethvert menneskes private rum. Kulturskribent og vært på P2-programmet 'Natsværmeren' spørger Lene Tanggaard, om kreativitet er en menneskeret, og hvad der sker, hvis vi ikke giver os selv tid til at skabe og lege.

"Mit eget kreative rum dukker ofte op der, hvor jeg mindst venter det."

Lene Tanggard sprudler, når hun taler. Ordene flyder let og ubesværet, og hun er ikke bange for at tage omveje, før hun kommer til pointen.

"For mig personligt handler kreativitet om at tage sig tid, men også indimellem opdage, at man har mere tid, end man regner med. Ideer kan opstå i toget, i en pause, når jeg nørkler med en tekst, samtaler med min kloge mand eller løber en tur med en veninde."

Selvom mange mennesker har hørt sig selv udtale: "Jamen, jeg er jo ikke kreativ," så mener Lene Tanggaard, at det forholder sig modsat.

"Forleden havde jeg et irriterende problem med en arkitektlampe. Jeg kunne ikke få den til at makke ret. Den fløj hele tiden i vejret."

Hun siger en s-lyd for at demonstrere lampens egen vilje.

"Men så tog jeg den ene fjeder af, og det var faktisk en kreativ løsning lige i det øjeblik, fordi jeg havde brug for lyset og ikke lige kunne ringe til en ven," siger hun og lader en umiddelbar latter flyder gennem rummet.

Hverdagskreativitet 

Lene Tanggaard har interviewet mange kendte og mindre kendte mennesker i sin forskning, men det er ikke det kendte som sådan, der interesserer hende, men selve det kreative som noget, der skaber merværdi for mennesker.

"Det er vigtigt for mig at understrege, at det kreative også handler om hverdagsting, så folk ikke bliver forpustet, når ordet kreativitet kommer på bordet. Det kan være et rum, man skaber for sig selv, men det kan også være i landsbyen, opgangen eller på den lokale skole. Der, hvor der er et behov for at gøre noget andet."

Men hvad er det egentlig for en størrelse, dette ofte ukonkrete rum, hvor ideer opstår?

Ifølge Tanggaard er definitionen af kreativitet tre ting. Noget nyt, noget værdifuldt og noget passende. Især det passende kan være en svær balance.

"Man kan jo godt stille sig op på en kasse på gaden og begynde at synge, men man skal bare være bevidst om, at det måske ikke er alle, der opfatter det kreativt. At gøre noget nyt handler ofte om at tage chancer og være indstillet på en vis risikovillighed."

"Kreativitet behøver ikke at være flotte værker eller store forandringer i en krisesituation. Det kan også være, at man bager et nyt rugbrød, strikker en sweater eller planter gulerødder i køkkenhaven" – Lene Tanggaard, psykologiprofessor.

Der er ikke noget højtidelighed at spore i tilgangen til kreativitet hos Lene Tanggaard, der også er rektor på Kolding Designskole. Det handler tværtimod om at få adgang til en kilde inde i sig selv, så man er i stand til at forandre – enten for sig selv eller som bidrag til det kollektive.

"Alle mennesker kan få brug for deres kreative evner til at skabe en ny værdi for sig selv, hvis de eksempelvis står i en livsforandrende krise. Men kreativitet er også forbundet med livsglæde og at få lov til at udtrykke sig og skabe, og ikke mindst bidrage med det, man kan. Kreativitet behøver ikke at være flotte værker eller store forandringer i en krisesituation. Det kan også være, at man bager et nyt rugbrød, strikker en sweater eller planter gulerødder i køkkenhaven. Der findes næppe noget større end at se sine egne grøntsager komme op af jorden.”

Nyt har ikke kreativ værdi i sig selv

Når det alligevel er i kunsten, hun ofte undersøger de kreative processer, er det, fordi de er så tydelige at afkode i det forum. Det kan være til en opera i Hamborg, hvor formen er vigtig for det samlede udtryk, eller i mødet med mindre ensembler, hvor der er plads til improvisation. Igen handler det om det passende, og hvornår man bryder formen. For ikke alt nyt har en kreativ værdi i sig selv. 

”Hvis man går forbi en Tigerbutik fyldt med nyt på hylderne, har jeg svært ved at få øje på, hvor det værdifulde er, andet end for dem, der sælger det. Det kan også være nye reformer, der ikke er særlig kreative, eller nye måder, man sorterer affald på, der kunne være tænkt bedre, så det ikke bliver for besværligt for folk. Forandringer er kun kreative, hvis det har et opbyggeligt sigte og gør vores liv bedre.”

I Lene Tanggaards over 100 radioprogrammer og mange bøger har samtalen altid været vigtig. En af de ting, der går igen for hende, er erkendelsen af, at intet menneske kan skabe alene.

"Det er vigtigt, at man er dygtig til at række ud mod andre. Mange af dem jeg taler med anerkender også, at det er noget, de har skulle lære undervejs."

Da den engelske digter og præst John Donne i 1624 udtalte, at "Intet menneske er en ø, en verden for sig," talte han direkte ind i den kollektive menneskerace, uanfægtet tid og sted. Og netop det kollektive ligger Lene Tanggaard på sinde.

"Jeg tror, der er et behov i tiden for det kollektive som en modbølge til det individuelle."

Hun sidder med hånden under hagen, mens hun taler. Samtalen glider let, og det føles som at sidde over for en god ven og dele en flaske vin og nogle små retter mellem sig frem for at spise af hver sin tallerken.

"For tiden bor jeg med min mand i NYE.  En ny bydel i Aarhus, der bygger på social og grøn bæredygtighed. Fra mit vindue kan jeg kigge ned på børnene, der leger i de kollektive rum, hvor ingen har egen have eller terrasse. Om eftermiddagen sidder forældrene sammen ved bænke og krydser spor med nogen, de måske ellers aldrig ville tale med, hvis de sad i hver sin have. Det er meget smukt i forhold til, hvad jeg tror mennesker har brug for i dag. Det kan være en opfordring til at finde sit eget kreative rum, men også at skabe noget sammen med andre.”

Du kan lytte til samtlige afsnit af 'Værkstedet' her.