Blomstedt & Beethovens 7.
8. & 9. MAJ 2025 KL. 19.30
KONCERTSALEN
PROGRAM
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-91)
Symfoni nr. 38, ’Prag’, D-dur, KV 504 (1786)
I Adagio, Allegro
II Andante
III Presto
(ca. 27’)
PAUSE (30’) ca. 20.00
Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Symfoni nr. 7, op. 92 (1811-12)
I Poco sostenuto – Vivace
II Allegretto
III Presto
IV Allegro con brio
(ca. 36’)
MØD MUSIKKEN
Kl. 18.30 i Koncertsalen med Rie Koch


Torsdagskoncerten sendes direkte i P2 Koncerten, genudsendes søndag kl. 12.15 og kan også høres i DR Lyd.
Om musikken
Wolfgang Amadeus Mozart: Symfoni nr. 38, ’Prag’
”Mine pragere forstår mig!”. Det er et Mozart-citat, som man med god grund er stolt af i Prag. For Mozart var i sin egen tid vanvittigt populær i Tjekkiets hovedstad Prag, og det forhold var gensidigt. Mozart elskede Prag og dens publikum, især efter at hans opera ’Figaros Bryllup’ i 1786 fik større succes i Prag end i hans egen hjemby, Wien.
Publikum elskede Figaros Bryllup så højt, at man inviterede Mozart til byen for at give ham en hyldest. Besøget fandt sted i januar 1787, og Mozart blev modtaget som en helt. Der blev afholdt festkoncerter og banketter for ham, og man afholdt et bal, hvor man til hans ære dansede til melodier fra Figaros Bryllup. En uge senere gav Mozart selv en stor koncert i Prag, og det var ved den lejlighed, at han for første gang opførte sin Symfoni nr. 38.
Folk i salen klappede så længe, at Mozart som ekstranummer improviserede på klaver i en halv time, og efter koncerten sagde han, at det havde været en af de lykkeligste dage i hans liv!
Den nye symfoni var ”så rask og fyrig, at den stemte sjælen i retning mod det ophøjede”, skrev et øjenvidne. De følgende ti år blev den opført over 100 gange i Prag og fortjener altså bestemt tilnavnet ”Pragersymfonien”, som man begyndte at bruge efter Mozarts død.
Pragersymfonien er usædvanlig af flere grunde. For det første har den en langsom indledning. Det var noget, kollegaen Haydn ofte benyttede sig af, men Mozart bruger det kun i tre af sine mange symfonier. For det andet boltrer Mozart sig af blæseinstrumenternes muligheder. De får mere selvstændigt liv og spiller også passager alene uden strygerne. Det er eksperimenterende for sin tid og giver symfonien en stor klangvariation og kompleksitet. En forklaring på, at Mozart skrev symfonien på den måde kunne være, at de tjekkiske blæsermusikere var kendt som de bedste i Europa.
Det tredje særlige træk ved symfonien er, at den kun har tre satser. På det tidspunkt havde alle Mozarts symfonier ellers fire satser, for det var standarden i Wien. Ingen ved hvorfor Mozart gik uden om denne sædvanlige skabelon. Måske fordi den langsomme introduktion og symfoniens ambitiøse indhold i det hele taget opvejer den manglende sats.
Formatet står hurtigt klart i 1. sats. Mozart har skruet op for både bredden og for musikkens indre brug af flerstemmighed. Satsens midterdel (den såkaldte gennemføring) er et gigantisk jonglørnummer af temaer i en genial, kontrapunktisk mosaik. Der er stor fylde i denne virkelig imponerende sats, som varer op mod 20 minutter.
I 2. sats bevæger Mozart sig igen væk fra wienerklassikkens standardiserede enkelhed. Strygerne sukker stakåndet og træblæserne skaber en dyb kolorering af musikken, når den opsøger en bevidst ustabilitet af følelser. Også i 3. sats udfolder Mozart en overraskende mængde af raffinementer, som man slet ikke forventede i sådan en ’munter’ sidstesats. Og som en særlig hilsen til pragerne indledes satsen med et lille citat fra Figaros Bryllup. Det må de have frydet sig over i Prag – deres yndlingskomponist, Mozart, forstod dem.
Jens Cornelius
Ludwig van Beethoven: Symfoni nr. 7
Ved en koncert på Wiens Universitet i december 1813 dirigerede Beethoven to af sine nyeste orkesterværker: den kraftfulde Symfoni nr. 7 og det store showstykke ’Wellingtons sejr’, der handler om den militære sejr over Frankrig i Slaget ved Vitoria. Koncerten blev afholdt til fordel for den østrigske hær. Publikum var beruset over sejren, og de to optimistiske værker blev modtaget med enorm begejstring. Den aften var en af de største succeser i Beethovens liv.
Hvad angik Symfoni nr. 7 var den perfekte timing ret tilfældig, for symfonien havde ligget og ventet på en opførelse i halvandet år. Det var ikke musik, der var skrevet i anledning af et vundet slag. Alligevel følte publikum, at symfoniens kraft talte direkte til deres situation. Og netop denne berusende virkning, der kan rive en hel sal med sig og ruske op i enhver, har musikken beholdt til i dag – 212 år efter symfonien blev spillet første gang. Den 7. symfoni er Beethoven i sin mest overvældende udgave af sig selv.
Førstesatsen begynder med en langsom introduktion, der er en af de flotteste og mest effektive indledninger, Beethoven nogensinde skrev. Den akkumulerer så meget energi og spænder den musikalske fjeder så hårdt, at der ophobes energi nok til resten af værket. Det hurtige hovedafsnit af satsen, der følger efter introduktionen, er så flyvende, at det kunne være en fyrig finalesats.
Andensatsen begynder som en dyster march. Orkestreringen i begyndelsen er mørk og faretruende. Men det er ikke en sørgemarch, for musikken er en vækkelse, der ruster sig med enorm intensitet. Efterhånden som satsens variationer skrider frem, opsamles der en kolossal energiladning. Sådan bruges musikken også med stor virkning i filmen ’Kongens store tale’, hvor marchen spilles som oplæg og underlægning til den engelske konges afgørende tale til befolkningen, da 2. Verdenskrig er brudt ud.
Til sidst følger to satser, der nærmest prøver at overgå hinanden i livsenergi. Finalen smælder som en vild og svedig folkedans, og myten om den gnavne Beethoven er langt, langt væk. Rytme som selve livets dunkende puls er helt i forgrunden i dette møde med et menneske iblandt os, der med flammende begejstring løfter os op på et højere plan. Ordene fra uropførelsen af Mozarts 38. symfoni kunne også passe her: ”Så rask og fyrig, at den stemmer sjælen i retning mod det ophøjede.”
Herbert Blomstedt har arbejdet med Beethovens symfonier længere end nogen anden dirigent. Foreløbig i otte årtier – den første koncert, hvor han dirigerede DR Symfoniorkestret i en Beethoven-symfoni, var i 1959. Og hans arbejde med symfonierne fortsætter stadigvæk: “Beethoven tager os så at sige i hånden og viser os vejen”, siger Blomstedt. ”Det er musik med et budskab, men man skal arbejde for at finde det budskab. Hvis man bare spiller noderne, kommer man ikke frem til meningen.”
Jens Cornelius
Dirigent

Herbert Blomstedt
Den svenske dirigent Herbert Blomstedt er æresdirigent for DR Symfoniorkestret, og fra 1967 til 1977 var han orkestrets chefdirigent. Ingen anden har så langvarig en forbindelse til DR Symfoniorkestret som Blomstedt.
Gennem sin enestående karriere har Blomstedt været chefdirigent for bl.a. Dresdens Statskapel, San Francisco Symfonikerne og Gewandhausorkestret i Leipzig. Og i en alder af 97 er han stadig i fuld aktivitet på allerhøjeste niveau! Kalenderen er fyldt med symfoniske hovedværker, og de kommende uger skal han dirigere Orchestre de Paris og Elbfilharmonikerne i Hamborg.
Han modtog i 2016 Léonie Sonnings Musikpris her i Koncerthuset. ”Humanisten Herbert Blomstedts store indsats har været at kæmpe mod det udvendige og for musikkens indre, blivende værdier”, lød det i motivationen.
Orkester

DR Symfoniorkestret
DR Symfoniorkestret har lige siden DR’s grundlæggelse i 1925 bragt den symfoniske musik ud til publikum, lyttere og seere i hele landet. Samtidig er orkestret blevet en vigtig repræsentant for dansk musik i udlandet gennem turnéer og medieproduktioner, som har vundet international genklang. DR Symfoniorkestret har altid været tæt forbundet med den danske musik, men orkestret favner samtidig hele det rige, symfoniske repertoire fra forskellige klassiske og romantiske traditioner op til vores egen tid.
DR Symfoniorkestrets chefdirigent har siden 2016 været den anerkendte italienske dirigent Fabio Luisi, som bl.a. har stået i spidsen for højt profilerede turnéer til Kina, Japan og USA. DR Symfoniorkestret og Luisi gennemførte i januar en stor jubilæumsturné til Tyskland, Belgien, Østrig og Ungarn, hvor de begejstrede såvel publikum som anmeldere.
Efter indspilningen af Carl Nielsens symfonier og koncerter (Deutsche Grammophon), der har givet genlyd internationalt og modtaget adskillige priser, har orkestret og Fabio Luisi også indspillet alle Alexander Skrjabins orkesterværker. Næste store indspilningsprojekt, igen for Deutsche Grammophon, er allerede i gang med Arnold Schönbergs samlede orkesterværker, hvor første udgivelse – Verklärte Nacht – udkom digitalt d. 13. september, som markering af 150-året for Schönbergs fødsel. De over 30 Schönberg-værker vil udkomme henover de næste 5-6 år.
Som medieorkester spiller DR Symfoniorkestret ikke bare for de 100.000 koncertgæster, som hver sæson oplever orkestret live. Mere end 500.000 lyttere og seere følger orkestrets klassiske koncerter på radio, tv og internet, og millioner lytter med, når koncerterne transmitteres internationalt. Også på sociale medier har DR Symfoniorkestret en stor fanskare – over 340 millioner seere verden over har set videoer fra orkestrets populære soundtrack-koncerter med film- og computerspilsmusik.
MUSIKERLISTE
Koncertmester
Ludvig Gudim
Violin 1
Ludvig Gudim
Christina Åstrand
Bartosz Skibinski
Elna Carr
Jan Leif Rohard
Johannes Søe Hansen
Anders Fog-Nielsen
Helle Hanskov Palm
Per Friman
Sarah Jillian McClelland
Sabine Bretschneider-Jochumsen
Sophia Bæk
Trine Yang Møller
Runi Bæk
Patricia Mia Andersen
Monika Malmquist Egholm
Anja Zelianodjevo
Johanna Qvamme
Kern Westerberg
Violin 2
Gunvor Sihm
Joaquín Páll Palomares
Bodil Kuhlmann
Julie Meile
Line Marie Most
Marianne Bindel
Anne Marie Kjærulff
Andrea Rebekka Alsted
Hedvig Oftedahl Vivanco
Jonida Luisa Tafilaj
Ida Balslev
Violeta Daniela Mönnekes
Austin Lee Hansen
Peter Andreas Nielsen
Borbála Brezovszky
Marcjanna Derentowicz
Bratsch
Yu Sun
Michael Andreas Grolid
Gunnar Lychou
Kristian Scharff Fogh
Astrid Christensen
Katrine Reinhold Bundgaard
Stine Hasbirk Brandt
Katarzyna Bugala
Alexander Butz
Magda Stevensson
Benedikte Artved
Cello
Henrik Dam Thomsen
Soo-Kyung Hong
Richard Krug
Johan Krarup
Peter Morrison
Louisa Schwab
Chul-Geun Park
Cansin Kara
Hyazintha Andrej
Bas
Joel Gonzalez
Astor Cortabarria Adde
Nicholas Franco
Ditlev Damkjær
Gerrit H. Mylius
Thoralf Strandli Pedersen
Fløjte
Ulla Miilmann
Mikael Beier
Obo
Kristine Vestergaard
Sven Buller
Klarinet
Johnny Teyssier
August Lange Finkas
Fagot
Sebastian Stevensson
Britta Cortabarria
Horn
Lasse Luckow Mauritzen
Oskar Lejonclou Marklund
Erling Robert Eydal
Gustav Carlsson
Trompet
Michael Frank Møller
László Molnár
Andreas Jul Nielsen
Pauker
René Felix Mathiesen
KOLOFON
Chef for DR Koncerthuset, Den Levende Musik og P2: Kim Bohr
Repertoirechef: Tatjana Kandel
Chef for DR Symfoniorkestrets musikere: Michael Aaberg Thomsen
Produktionstilrettelægger: Karen Skriver Zarganis
Produktionsledere: Jakob Helmer Mørck, Morten Danvad
Lydproducer: Bernhard Güttler
Musiktekniker: Mikkel Nymand
Redaktør: Helle Kristensen
Design: DR Koncerthuset
DR's Koncertvirksomhed støttes af blandt andre
A.P. MØLLER OG HUSTRU CHASTINE MC-KINNEY MØLLERS FOND TIL ALMENE FORMAAL • AUGUSTINUS FONDEN • AAGE OG JOHANNE LOUIS-HANSENS FOND • CARL NIELSEN OG ANNE MARIE CARL-NIELSENS LEGAT • BECKETT-FONDEN • SPORTGOODSFONDEN • KNUD HØJGAARDS FOND • AXEL MUUSFELDTS FOND • WILHELM HANSEN FONDEN • GANGSTEDFONDEN • VENNEFORENINGEN FOR DR’s KOR OG ORKESTRE