Tausk & Sibelius’ 1.
24. APRIL 2025 KL. 19.30
KONCERTSALEN
PROGRAM
Thomas Agerfeldt Olesen (f. 1969)
Violinkoncert (2024; uropførelse; DR-bestilling)
(ca. 30’)
Pause (30’) ca. 20.05
Jean Sibelius (1865-1957)
Symfoni nr. 1, e-mol, op. 39 (1898-99)
I Andante, ma non troppo
II Andante (ma non troppo lento)
III Scherzo. Allegro
IV Finale (Quasi una Fantasia). Andante
(ca. 38’)
MØD MUSIKKEN
Kl. 18.30 i Koncertsalen med Celine Haastrup


Torsdagskoncerten sendes direkte i P2 Koncerten, genudsendes søndag kl. 12.15 og kan også høres i DR Lyd.
Om musikken
Thomas Agerfeldt Olesen: Violinkoncert
I 2017 uropførte DR Symfoniorkestret og dirigenten Otto Tausk en ny cellokoncert, komponeret af Thomas Agerfeldt Olesen. Nu præsenterer Otto Tausk igen et nyt værk af Thomas Agerfeldt Olesen: en stor violinkoncert.
Et nyt orkesterværk fra en så original komponist som Thomas Agerfeldt Olesen er altid en begivenhed. Det er både overraskende og frydefuldt at høre symfoniorkestret begive sig ud i de nye klangverdener, han har fundet. Fantasien og glæden ved at skabe er altid til stede i hans musik, og det samme er dens menneskelige nærvær.
Den nye violinkoncert varer cirka en halv time og er inddelt i kortere afsnit, som nærmest er limet sammen. Det begynder ”lyttende”, som der står i partituret, og hele første frase er et spørgsmål, der leder efter et svar. Musikken folder sig ud og kommer igennem mange udviklinger, kraftige udbrud og intenst solospil, inden den slutter ganske stilfærdigt. Som en udånding efter den kolossale energi, der er blevet udløst undervejs.
Thomas Agerfeldt Olesens violinkoncert har en meget usædvanlig baggrund, for den udspringer af en stor klaversonate, han komponerede i 2019. Sonaten er et eksperimentelt stykke, hvor pianisten undervejs holder en aktivistisk miljøtale på komponistens vegne. Hvordan hænger det sammen med den nye violinkoncert?
”Man er i en søgefase, når man skal skrive sådan et værk som en violinkoncert”, svarer Thomas Agerfeldt Olesen. ”Man afsøger de landskaber, man har fundet, og den musik, man har skrevet. Klaversonaten trængte sig på, og jeg fandt til sidst ud af, at det var fordi sonaten simpelthen lignede et forstudie til en violinkoncert. Det spor forfulgte jeg, da jeg begyndte at skrive.”
”Det var en spændende opgave at transformere et stykke musikteater, som min klaversonate delvist er, til ren instrumentalmusik”, fortæller han. Der er nemlig hverken miljøaktivisme eller flammetaler i violinkoncerten. Og som lytter skal man slet ikke forholde sig til, at violinkoncerten er ’fundet’ inde i klaversonaten. Alligevel har de to værker samme struktur, og meget af musikken går igen.
”De melodiske fund, de stilistiske sammenstød og det drama, der udfolder sig i klaversonaten, er bibeholdt i violinkoncerten”, forklarer Thomas Agerfeldt Olesen. ”’Oversættelsen’ kan man ikke lave på en nøgtern måde. Jeg måtte finde frem til den fornemmelse og den gestik, der ligger i ordene, og det har jeg forsøgt at indfange som farver i musikken.”
Thomas Agerfeldt har selv haft en karriere som cellist, hvad der præger hans cellokoncert fra 2017. Denne gang skulle han skabe et værk til en violinist, Simone Lamsma. Og det er blevet en virtuos udfordring for en virtuos solist.
”Da jeg havde skrevet de første ti minutter, sendte jeg noderne til Simone. Og hun syntes faktisk, at det var lidt for nemt! Så jeg satte turbo på de tekniske krav for at vise, hvad violinen egentlig kan. Jeg har ikke holdt mig tilbage!”
Jens Cornelius
Jean Sibelius: Symfoni nr. 1
Den finske komponist Jean Sibelius skrev sin Symfoni nr. 1, da Finland slet ikke var et selvstændigt land. Dengang i 1898 var Finland et hertugdømme under Rusland, og et nyt russisk dekret i begyndelsen af året 1899 lagde op til en voldsom indskrænkning af selvstyret. Finnerne kunne se frem til en statistrolle på egen jord, hvor Rusland havde magten.
Symfonien var ikke fra begyndelsen tænkt som et musikalsk bidrag til selvstændighedsbevægelsen, men sådan blev den opfattet ved uropførelsen i Helsinki. I publikums ører var det heroisk musik, og indiskutabelt var det i hvert fald, at symfonien ikke lød som nogen anden symfoni. Her var et finsk bud på musik i den fornemste genre. Og musikkens særlige accent måtte vel komme fra Finlands landskaber, geografi, historie og kultur?
Man syntes, at her var det Finlands stemme, der talte. Og det patriotiske budskab bredte sig hurtigt, fordi Helsinki Filharmonikerne tog værket med på en lang Europa-turné og bl.a. spillede symfonien i Tivolis Koncertsal, bare halvanden uge efter den finske uropførelse. Symfonien er Sibelius’ længste, for der er meget, han gerne vil sige. Han giver sig god tid og bruger god plads til de mange idéer, i modsætning til hans meget koncentrerede musik fra de følgende årtier. Hans sidste symfoni, nr. 7, er således kun halvt så lang og kogt ind til en enkelt sats. Men tonesproget er allerede i Symfoni nr. 1 umiskendeligt for Sibelius: kraftfuldt, mystisk, enormt egensindigt og med en hypnotiserende magi, der suger lytteren ind i orkesterklangene.
1. sats viser fra første takt, at Sibelius var en symfonisk fritænker. Han lader symfonien begynde med en klarinetsolo, akkompagneret af en paukehvirvel. Højst usædvanligt! Det sætter scenen for en symfoni, der går uden om de musikalske standardløsninger, og på den måde symboliserer en oprindelighed, der ikke vil lade sig kue.
Ukueligheden er voldsom i førstesatsens kraftfulde, heroiske hovedtema. Her er en komponist, der selv vil bestemme. Og efter en hidsig kulmination på de dramatiske begivenheder i satsen, afslutter han lakonisk med to knipsede strygerakkorder – uden yderligere kommentarer.
2. sats begynder med et forsigtigt, spørgende tema i strygerne, der besvares af klarinetterne. Musikken vokser til en sørgmodig fantasi over spørgsmål og svar. Variationerne spirer organisk frem, motiver fra 1. sats glider ind i stoffet, og satsen kulminerer i en heftig storm. Til sidst falder musikken til ro med det samme tema, der indledte satsen.
Den korte tredjesats er en scherzo, der med sine hurtige, stampende rytmer kunne minde om en shamanistisk trancedans. Sibelius havde studeret folkemusik og gamle traditioner i Karelen, der ligger i det østlige Finland og rummer de ældste overleveringer fra den gamle finske kultur. Måske er det fortidens hedenskab, der afgiver et ekko her i en ny tids symfoni.
Finalen samler op på udspillet fra 1. sats. Det ensomme klarinettema, der begyndte hele symfonien, høres igen, men denne gang virker det anderledes. Det har forvandlet sig til en kollektiv røst i strygerne, og indtil de sidste kræfter kæmper temaet for at holde fællesskabet oppe.
Og så trækker musikken sig selv op i hårrødderne. Satsen samler sig i en smeltende, forløsende melodi, der både er en hymne og en følelsesrus. Sibelius bringer den op på et boblende kogepunkt i hele orkestret og kan til sidst, med suveræn selvsikkerhed, sætte punktum på samme måde, som han sluttede 1. sats – med to akkorder, der knipses af strygerne. Som en udfordring eller et provokerende spørgsmål til en vældig modstander: Mig kan du ikke skræmme.
Jens Cornelius
Dirigent & solist
Orkester

DR Symfoniorkestret
DR Symfoniorkestret har lige siden DR’s grundlæggelse i 1925 bragt den symfoniske musik ud til publikum, lyttere og seere i hele landet. Samtidig er orkestret blevet en vigtig repræsentant for dansk musik i udlandet gennem turnéer og medieproduktioner, som har vundet international genklang. DR Symfoniorkestret har altid været tæt forbundet med den danske musik, men orkestret favner samtidig hele det rige, symfoniske repertoire fra forskellige klassiske og romantiske traditioner op til vores egen tid.
DR Symfoniorkestrets chefdirigent har siden 2016 været den anerkendte italienske dirigent Fabio Luisi, som bl.a. har stået i spidsen for højt profilerede turnéer til Kina, Japan og USA. DR Symfoniorkestret og Luisi gennemførte i januar en stor jubilæumsturné til Tyskland, Belgien, Østrig og Ungarn, hvor de begejstrede såvel publikum som anmeldere.
Efter indspilningen af Carl Nielsens symfonier og koncerter (Deutsche Grammophon), der har givet genlyd internationalt og modtaget adskillige priser, har orkestret og Fabio Luisi også indspillet alle Alexander Skrjabins orkesterværker. Næste store indspilningsprojekt, igen for Deutsche Grammophon, er allerede i gang med Arnold Schönbergs samlede orkesterværker, hvor første udgivelse – Verklärte Nacht – udkom digitalt d. 13. september, som markering af 150-året for Schönbergs fødsel. De over 30 Schönberg-værker vil udkomme henover de næste 5-6 år.
Som medieorkester spiller DR Symfoniorkestret ikke bare for de 100.000 koncertgæster, som hver sæson oplever orkestret live. Mere end 500.000 lyttere og seere følger orkestrets klassiske koncerter på radio, tv og internet, og millioner lytter med, når koncerterne transmitteres internationalt. Også på sociale medier har DR Symfoniorkestret en stor fanskare – over 340 millioner seere verden over har set videoer fra orkestrets populære soundtrack-koncerter med film- og computerspilsmusik.
MUSIKERLISTE
Koncertmester
Christina Åstrand
Violin 1
Christina Åstrand
Soo-Jin Hong
Bartosz Skibinski
Elna Carr
Jan Leif Rohard
Johannes Søe Hansen
Helle Hanskov Palm
Per Friman
Sarah Jillian McClelland
Tine Rudloff
Sabine Bretschneider-Jochumsen
Sophia Bæk
Trine Yang Møller
Runi Bæk
Patricia Mia Andersen
Monika Malmquist Egholm
Anja Zelianodjevo
Johanna Qvamme
Kern Westerberg
Violin 2
Joaquín Páll Palomares
Bodil Kuhlmann
Julie Meile
Line Marie Most
Marianne Bindel
Anne Marie Kjærulff
Hedvig Oftedahl Vivanco
Jonida Luisa Tafilaj
Ida Balslev
Violeta Daniela Mönnekes
Austin Lee Hansen
Peter Andreas Nielsen
Bratsch
Michael Andreas Grolid
Yu Sun
Dmitri Golovanov
Gunnar Lychou
Kristian Scharff Fogh
Katrine Reinhold Bundgaard
Stine Hasbirk Brandt
Katarzyna Bugala
Alexander Butz
Einar Kyvik Bauge
Benedikte Artved
Iben Teilmann
Cello
Henrik Dam Thomsen
Soo-Kyung Hong
Birgitte Øland
Johan Krarup
Peter Morrison
Louisa Schwab
Chul-Geun Park
Cansin Kara
Hyazintha Andrej
Mihai Fagarasan
Bas
Joel Gonzalez
Einars Everss
Astor Cortabarria
Adde Nicholas Franco
Henrik Schou Kristensen
Gerrit H. Mylius
Mads Lundahl Kristensen
Thoralf Strandli Pedersen
Fløjte
Anna Nykvist
Mikael Beier Russell
Satoshi Itani
Obo
Kristine Vestergaard
Ulrich Trier Ortmann
Sven Buller
Klarinet
Johnny Teyssier
Klaus Tönshoff
Søren Elbo
Fagot
Sebastian Stevensson
Britta Cortabarria
Horn
Lasse Luckow Mauritzen
Ruby Triemstra
Oskar Lejonclou Marklund
Jakob Arnholtz
Erling Robert Eydal
Gustav Carlsson
Trompet
Michael Frank Møller
László Molnár
Karl Husum
Andreas Jul Nielsen
Basun
Marek Adam Stolarczyk
Brian Bindner
Gabriel Boezi Gjerpe
Tuba
Thomas Andre Røisland
Harpe
Zachary James Hatcher
Slagtøj
Jakob Weber Egholm
Mads Hebsgaard Andersen
Pauker
Nicola Carrara
KOLOFON
Chef for DR Koncerthuset, Den Levende Musik og P2: Kim Bohr
Repertoirechef: Tatjana Kandel
Chef for DR Symfoniorkestrets musikere: Michael Aaberg Thomsen
Produktionstilrettelægger: Karen Skriver Zarganis
Produktionsledere: Anne Dueholm Jacobsen, Morten Danvad
Lydproducer: Thore Brinkmann
Musiktekniker: Mikkel Nymand
Redaktør: Helle Kristensen
Design: DR Koncerthuset
DR's Koncertvirksomhed støttes af blandt andre
A.P. MØLLER OG HUSTRU CHASTINE MC-KINNEY MØLLERS FOND TIL ALMENE FORMAAL • AUGUSTINUS FONDEN • AAGE OG JOHANNE LOUIS-HANSENS FOND • CARL NIELSEN OG ANNE MARIE CARL-NIELSENS LEGAT • BECKETT-FONDEN • SPORTGOODSFONDEN • KNUD HØJGAARDS FOND • AXEL MUUSFELDTS FOND • WILHELM HANSEN FONDEN • GANGSTEDFONDEN • VENNEFORENINGEN FOR DR’s KOR OG ORKESTRE