Fortællinger

Backstage

Skrevet af Cecilie Rosenmeier

3 Minutter

Den klassiske musikquiz – bag kameraet

DR Symfoniorkestrets 3. soloklarinettist Klaus Tönshoff fortæller om hvordan det føles det at skulle spille en solo foran rullende tv-kameraer – uden at vide, hvilket stykke, man spiller, og måske kun et enkelt forsøg til at ramme rigtigt.

Det er både krævende og underholdende at være med i orkestret til Den klassiske musikquiz. En enkelt optagelse kan byde på op til 20 forskellige værker, og musikerne kender ikke svarene på forhånd.

Hvordan føles det at skulle spille en solo foran rullende tv-kameraer – uden at vide, hvilket stykke, man spiller, og måske kun et enkelt forsøg til at ramme rigtigt? Det ved DR Symfoniorkestrets 3. soloklarinettist Klaus Tönshoff, der har medvirket i alle sæsoner af 'Den klassiske musikquiz'.

“Det er virkelig specielt at sidde og vente på, at der bliver sagt ‘kør’, og så kaste sig ud i det ene store, klassiske værk efter det andet. Det gælder om at spille godt hver eneste gang, for når et af holdene gætter rigtigt, går quizzen jo hurtigt videre til næste spørgsmål – og næste stykke musik”, fortæller Klaus Tönshoff.

“Der er ikke mange, der er klar over det, men vi musikere får udleveret ‘blinde’ noder, så i princippet ved vi ikke mere om musikstykkerne end publikum og tv-seerne. Det er selvfølgelig en udfordring, men omvendt er det virkelig sjovt for os at sidde og gætte med undervejs.”

Flere gange har Klaus Tönshoff selv været med til at dyste om musikviden som deltager i 'Den klassiske musikquiz'.

“Jeg må indrømme, at der er mindst lige så meget spænding på, når jeg sidder ved quizbordet, som når jeg spiller med i orkestret. Det er svært at lytte koncentreret og stole på sin musikviden foran rullende kameraer og en masse tilskuere – ikke mindst, fordi alle kollegaerne kigger på. Men der er altid en virkelig god stemning under optagelserne, og quizzen er mindst lige så sjov at være med i, som den er at se på.”

 

Fløjtenisten kender svarene

Manden bag de spidsfindige spørgsmål i 'Den klassiske musikquiz' er DR Symfoniorkestrets 3. solofløjtenist Mikael Beier. Som den eneste i orkestret, der kender alle svarene på forhånd, spiller han aldrig selv med under optagelserne.