Fortællinger

DR Symfoniorkestret

Skrevet af Cecilie Rosenmeier

5 Minutter

DR Symfoniorkestret udgiver Nielsens symfonier for legendarisk pladeselskab

Med den nye udgivelse rykker Nielsens symfonier for alvor ind i den internationale klassiske musikkanon – og flere musikanmeldere har udråbt indspilningen som den bedste nogensinde.

DR Symfoniorkestret og chefdirigent Fabio Luisi har indspillet alle Carl Nielsens symfonier for det legendariske tyske selskab Deutsche Grammophon.

Alle, der kan lide klassisk musik, kender det ikoniske gule label fra pladeselskabet Deutsche Grammophon. I mere end et århundrede har selskabet sat tonen i den internationale klassiske musikbranche med indspilninger, som har fundet vej til reoler og playlister verden over.

Nu har DR Symfoniorkestret og Fabio Luisi udsendt en serie af albums under det berømte gule logo – som det første danske orkester nogensinde. 

I alt har orkestret indspillet seks symfonier af Carl Nielsen, som både er udkommet digitalt og i en samlet fysisk cd-boks, der blev udsendt i forbindelse med koncertserien 'Nielsen, Nielsen, Nielsen!' i DR Koncerthuset.

DR Symfoniorkestret og Deutsche Grammophon

"DR Symfoniorkestret har spillet Nielsens symfonier lige siden komponistens egen levetid og har deres egen, nordiske Nielsen-tradition. Men jeg selv har først opdaget musikken for nylig, og det har givet os et spændende, fælles udgangspunkt for en ny fortolkning af symfonierne," fortæller chefdirigent Fabio Luisi.

"Den bedste indspilning nogensinde"

Mange internationale medier har lagt mærke til den nye udgivelse med DR Symfoniorkestret og Fabio Luisi, som har høstet nogle af den klassiske musikverdens fornemste udmærkelser.

Alle tre albums er nemlig udvalgt som Editor's Choice i det førende engelske tidsskrift Gramophone, som bl.a. mener at indspilningen er den bedste nogensinde af Carl Nielsens symfonier: "Dette er den bedste Nielsen-indspilning, der er lavet nogensinde... Dette orkester udlever sin musikalske arv," lyder det blandt andet fra Gramophones anmelder.

 

Se musikerliste fra indspilningen

 

Dette er den bedste Nielsen-indspilning, der er lavet nogensinde... Dette orkester udlever sin musikalske arv.

Gramophone Editor's Choice

Også det australske musiktidsskrift Limelight Magazine har udvalgt DR Symfoniorkestrets Nielsen-indspilning som Editor's Choice og konkluderer, at "Luisi og hans danske orkester ligger helt i top" blandt Nielsen-fortolkere. 

Et drømmescenarie

"Det er selvfølgelig et drømmescenarie at se DR Symfoniorkestret og Fabio Luisi udkomme på det vel nok mest legendariske klassiske pladeselskab, der har så store koryfæer blandt sine kunstnere – både historiske og nulevende,” siger Kim Bohr, der er chef for DR Koncerthuset og kunstnerisk leder for DR Symfoniorkestret. "Og ikke mindre fantastisk, at den internationale musikpresse har taget så overstrømmende imod vores udgivelse." Han fortsætter:

"Men jeg er særligt glad for, at samarbejdet med Deutsche Grammophon er med til at give vores nationalkomponist Carl Nielsen og dermed dansk musik et historisk løft. Med den nye udgivelsesserie kommer Nielsens symfonier for alvor ind i den internationale klassiske musikkanon, hvilket er fuldt fortjent."

Med den nye udgivelsesserie kommer Nielsens symfonier for alvor ind i den internationale klassiske musikkanon, hvilket er fuldt fortjent.

Kim Bohr, chef for DR Koncerthuset

Fascineret af Nielsen

Ifølge chefdirigent Fabio Luisi selv er der en oplagt forklaring på den internationale succes, som han og DR Symfoniorkestret har opnået med Nielsens musik på de seneste års udlandsturnéer.

"DR Symfoniorkestret har spillet Nielsens symfonier lige siden komponistens egen levetid og har deres egen, udpræget nordiske Nielsen-tradition. Men jeg selv har først opdaget musikken for nylig, og det har givet os et spændende, fælles udgangspunkt for en ny fortolkning af symfonierne," siger Fabio Luisi.