Fortællinger

Ind i musikken

Skrevet af Cecilie Rosenmeier

4 Minutter

Gråd og gåsehud: Millioner har set DR Symfoniorkestret på YouTube

Se deres reaktioner her.

Over 298 millioner har set DR Symfoniorkestrets videoer med filmmusik, og kendte YouTubere deler deres stærke reaktioner på musikken.

”Se, jeg får gåsehud… det er ligesom at være til en rigtig koncert lige nu!”

Sådan siger YouTuberen Onyin Pearl, mens hun ser intenst på DR Symfoniorkestrets video med filmmusik fra ’Den gode, den onde og den grusomme’ af Ennio Morricone.

Hun er en blandt mange internationalt kendte YouTubere, der har opdaget videoerne på DR Koncerthusets YouTube-kanal, og nu deler hun sin oplevelse af musikken med sine egne følgere.

Fænomenet kaldes ’reaktionsvideoer’ og er voldsomt populært hos brugerne. Men hvordan har de travle YouTubere fra bl.a. USA, Indien og Afrika fundet frem til videoerne med et dansk symfoniorkester?

Wauwauwaaa

Hør mezzosopran Tuva Semmingsen synge den melodi fra The Good the Bad and the Ugly.

En af Danmarks største YouTube-kanaler

Det er ikke almindeligt, at videoer med klassiske symfoniorkestre får millioner af visninger på YouTube. Men det er præcis, hvad er er sket for DR Symfoniorkestret i de seneste år.

Faktisk har hele 298 millioner brugere fra hele verden set klip fra orkestrets koncerter med filmmusik i DR Koncerthuset, og på den måde er videoerne også blevet interessante for kendte internationale YouTubere, som er med til at sprede dem endnu bredere ud.

Lige nu er DR Koncerthusets YouTube-kanal oppe på i alt 576.000 faste abonnenter, og dermed har kanalen overhalet store danske YouTubere som Morten Münster og Alexander Husum og er blandt de største kanaler i Danmark.

Fanmails fra hele verden

En af de medvirkende på DR Symfoniorkestrets mest populære videoer er sangeren Tuva Semmingsen, og hun har opgivet at holde styr på, hvor mange der har set hende synge den ikoniske intro fra filmen ‘Den gode, den onde og den grusomme’:

”Jeg fortalte for nylig en veninde, at 40 millioner havde set videoen. Så måtte hun rette mig, for hun havde lige set at tallet var nået op på 80 millioner!”, fortæller hun.

I dag har 92 millioner set den populære video, og Tuva Semmingsen får fanmail fra hele verden.

”Jeg får mails fra fans i Brasilien, USA og Asien. Og jeg kan se i kommentarsporene fra YouTube, at jeg har fået tilnavnet ’The Wa Wa Lady’, opkaldt efter lydene i musikken. Det har fået sit helt eget liv!”, siger hun.

"This is craaaazy"

Høre kendte Youtuberes reaktion på optagelserne.

Gråd og gåsehud

Også sopranen Christine Nonbo Andersen fra DR Vokalensemblet, som er med på nogle af DR Symfoniorkestrets mest sete videoer, har mærket interessen fra de mange YouTube-følgere.

”Jeg var med på en enkelt sang til DR Symfoniorkestrets første Morricone-koncert, og dengang havde vi ingen anelse om, at optagelsen ville blive set af så mange millioner! Så begyndte jeg at få fanmails fra USA, og i dag er det fra hele verden. En amerikaner skrev til mig, at han ikke havde grædt siden han mistede sin mor, men da han hørte lyden af min stemme, kunne han for første gang græde igen. Sådan noget gør et kæmpe indtryk på mig.”