Fortællinger

DR Symfoniorkestret

3 Minutter

Den syngende dirigent er tilbage i DR Koncerthuset

Den canadiske sopran og dirigent Barbara Hannigan er lidt af et fænomen i den klassiske verden. Og torsdag og fredag i denne uge kan den ekspressive fortolker, der trives med evigt at tage risici, opleves i Koncertsalen.

Det ville ikke give mening at klistre et enkelt mærkat på Barbara Hannigan, der i denne uge gæster DR Koncerthuset. Hun er noget så atypisk som en syngende dirigent, og hendes repertoire strækker sig fra barok til moderne kompositionsmusik. Der – midt i mylderet af mærkater – befinder hun sig bedst. 

“Det ville være en begrænsning for mig at have ét label. Jeg gør simpelthen, hvad jeg har lyst til,” har hun fortalt i et interview med den tyske koncertsal Elbphilharmonie. “Og når jeg gør noget, forsøger jeg at være så nærværende som muligt.”

Barbara Hannigan har fire gange tidligere besøgt DR Koncerthuset. Og torsdag og fredag i denne uge kan den virtuose sopran og dirigent endnu engang opleves, når hun sammen med DR Symfoniorkestret, DR Koncertkoret og solisterne Anna Larsson og Johanna Wallroth fremfører fire værker, der spænder over 300 år, men med samme røde tråd: Kærligheden, der er stærkere end døden.

De nødvendige risici

Der er ikke mange af Barbara Hannigans slags. Hun nøjes ikke med at begå sig på tværs af kunstarter, men i en branche, der i overvejende grad er domineret af mænd. Men for hende handler det hele først og fremmest om det, hun brænder allermest for: Musikken.

“Hvorfor er det, vi skal tale om køn?” lyder det lidt halvtræt fra Barbara Hannigan i et interview med britiske The Telegraph. Som en af verdens førende kvindelige dirigenter er hun forståelig vis ved at være lidt mør af den samtale. Og når man panorerer hen over den 52-årige canadiers ekstraordinære karriere, er der da heller ikke mangel på ting at tage fat i. 

Hun var bare 17 år gammel, da hun havde sin første premiere og har siden da uropført i omegnen af 100 værker – heriblandt ‘Snedronningen’ af den danske komponist Hans Abrahamsen, som i 2013 skrev det utrolige værk ‘Let Me Tell You’ til netop hendes stemme. Et værk, hun blandt andet fremførte i Koncertsalen, da hun modtog Léonie Sonnings Musikpris tilbage i 2020 (prisoverrækkelsen blev udskudt til 2021 pga. corona, red).

I dag står den 52-årige sopran og dirigent som et fænomen i den klassiske verden. Hun er kendt for sin evne til at bringe operaens dramatiske nerve med sig ind på koncertscenen og for at svinge dirigentstokken med samme intensitet. Og når hun ikke selv står på scenen hjælper hun unge dirigenter og musikere frem i faget. 

Barbara Hannigan lader sig ikke begrænse, og hver gang hun støder på en udfordring, bruger hun den til at komme endnu dybere ind i musikken, fortæller i interviewet med Elbphilhamonie. 

“Jeg forsøger altid at nå til det næste niveau, selv når det er et værk, jeg allerede har udført adskillige gange. Så man kan sige, at det, at tage risici, er min komfortzone, min standardindstilling, om man vil,” siger hun. 

‘Hannigan og Himmerfærden’ kan opleves 26. og 27. oktober i Koncertsalen.