DR Vokalensemblet

Nyheder

Skrevet af Cecilie Rosenmeier

3 Minutter

DR Vokalensemblet indtager to af verdens førende universiteter på USA-turné

De to amerikanske universiteter Harvard og Yale har inviteret DR Vokalensemblet og deres æresdirigent Marcus Creed til at give koncerter, workshop og masterclasses i november.

Når man ser ranglister over verdens universiteter, er der visse navne, der ligger i top år efter år. Blandt dem er amerikanske Harvard og Yale, som begge er med i den nyeste, officielle top 10 over ikke bare USA’s, men hele verdens mest anerkendte og eftertragtede universiteter.

De to hæderkronede uddannelsesinstitutioner har dog også en anden ting til fælles. I november får de nemlig begge besøg af de 18 danske sangere i DR Vokalensemblet, som sammen med chefdirigent Marcus Creed tager på koncertturné i USA.

Inden afrejsen bliver der mulighed for at opleve DR Vokalensemblet synge en del af sit turnéprogram live i Trinitatis Kirke i København eller i radioen på P2 eller DR Lyd. De danske lyttere kan også efterfølgende opleve korets koncert fra Yales store Woolsey Hall, som ligeledes sendes på P2.

Woolsey Hall, Yale University
Woolsey Hall, Yale University

LYT TIL KONCERTERNE – LIVE OG I DR LYD

3. november kl. 19.30 – Trinitatis Kirke, København
Sendes på P2 mandag 6. november kl. 19.20

11. november - Woolsey Hall, Yale University
Sendes på P2 mandag 20. november kl. 19.20

Kulturmøde og koncerter

DR Vokalensemblets besøg på de to amerikanske universiteter er fortsættelsen af et fem år langt samarbejde, som dog et par gange har været afbrudt pga. Corona-nedlukning. Den største del af besøget, som i alt varer en uge, finder sted på Yale University, hvor DR Vokalensemblet ikke bare er inviteret til at give koncert, men samtidig kommer tæt på sang- og dirigentstuderende og universitets eget elitekor Yale Schola Cantorum.


En af hovedkræfterne bag projektet er dirigenten og professoren David Hill, som er leder af Yale University’s særlige institut for kirkemusik og tidligere har stået i spidsen for koret BBC Singers.

"DR Vokalensemblet er kendt over hele verden for sit høje kunstneriske niveau, og samarbejdet med dem er et af de mest spændende og lærerige projekter i min tid på Yale. Det er en fantastisk mulighed for vores sangere i Yale Schola Cantorum, at de igen får mulighed for både at lytte til og samarbejde med koret og deres anerkendte æresdirigent", siger David Hill.

Musik til Allehelgen og Armistice Day

DR Vokalensemblets koncerter i København og USA finder sted omkring Allehelgen og den internationale Armistice Day, som markerer afslutningen på 1. Verdenskrig. Derfor kredser det musikalske program kredse om minder, erindring og afsked.

Koret synger værker af bl.a. Mendelssohn, Kodály og Mahler, men der vil samtidig være både skandinavisk og amerikansk musik på programmet. De danske korsangere har nemlig noder af både Carl Nielsen, Thomas Laub og Britta Byström med i bagagen – og det amerikanske publikum kan også se frem til at høre sange fra den danske sangskat.

Derudover præsenterer koret den amerikanske premiere på To the Celestial Country – et nyt værk bestilt af DR Vokalensemblet hos den britiske komponist Judith Bingham.

Forskellige vilkår

Ifølge DR Vokalensemblets kunstneriske leder Michael Emery er der flere grunde til, at DR Vokalensemblet igen er blevet inviteret til de to amerikanske universiteter:

"Den vigtigste grund til, at to af verdens førende universiteter er interesserede i at samarbejde med netop DR Vokalensemblet er, at de er tiltrukket af vores særlige, nordiske klang, som hænger tæt sammen med vores historie, vores sangtradition og de nulevende danske komponister, vi samarbejder løbende med."

Der er dog også en anden dimension i samarbejdet, som handler om de vilkår, korene eksisterer på:

"I USA’s musikliv er der en enorm beundring og interesse for vores måde at omgås musik og korsang på i Europa generelt. At kunne drive et professionelt kor med fastansatte sangere, som vi gør i de europæiske public service-mediehuse, er et privilegium, som både giver mulighed for kunstnerisk fordybelse og et tæt sammenhold. Det smitter alt sammen af på sangen, og med vores stærke musikalske og menneskelige engagement i DR Vokalensemblet kan vi – sammen med vores dirigenter – arbejde med musikken på en måde, der ikke bare beriger og inspirerer publikum, lyttere og seere, men også professionelle kolleger i udlandet."

DR Vokalensemblet giver koncerter på Yale University den 9. november og i Harvard Memorial Church den 11. november. Turnéen er finansieret af midler fra Carl Nielsens og Anne Marie Carl-Nielsens Legat.