Fortællinger

DR Big Band

Nyheder

Skrevet af Cecilie Rosenmeier

4 Minutter

Fra Langeland til Bornholm: DR Big Band hylder en jazzlegende

DR Big Band og chefdirigent Miho Hazama åbner den nye sæson med en uges danmarksturné til ære for legenden Thad Jones, som i år ville være fyldt 100 år. Turnéen runder fire danske øer med stop i de historiske rammer på Hotel Cecil i København.

Jazzfans på fire danske øer får i år glæde af DR Big Bands sæsonåbning, som strækker sig over en hel uge med i alt seks koncerter.

Bandet har nemlig valgt at åbne den nye jazzsæson uden for hjemmebanen i DR Koncerthuset, og inviterer i stedet til koncert i historiske rammer på Hotel Cecil, tidligere kendt som Copenhagen Jazzhouse, i Indre København. Men både før og efter koncerten turnerer bandet rundt til spillesteder på små og store danske øer, fra Holbæk og Vordingborg på Sjælland over Odense på Fyn til Langeland og Bornholm.

Omdrejningspunktet for turnéeen er jazzlegenden Thad Jones, som i sin tid havde stor betydning for DR Big Band, og som i år ville være fyldt 100 år.   

DR Big Band sæsonåbning 2023

7. oktober: Ørstedpavillonen, Langeland

8. oktober: Elværket, Holbæk

9. oktober: Hotel Cecil, København

10. oktober: Dexter, Odense

12. oktober: Musikhuzet, Rønne

14. oktober: Stars, Vordingborg

Medvirkende: DR Big Band, Miho Hazama (dirigent)
Flere turnéer med DR Big Band i 2023-24

Udviklede bandets lyd

Thad Jones er en af de største personligheder i bigband-musikkens historie, og samtidig satte den berømte amerikaner sit stærke præg på DR Big Band som bandets chefdirigent fra 1977 til 1985.

Thad Jones var manden, der for alvor satte DR Big Band på verdenskortet og udviklede orkesterets helt egen ’sound’. Han lyttede til hver enkelt musikers særpræg, og det lykkedes ham at skabe en særlig, fælles lyd i sit danske orkester.

Et af højdepunkterne i Thad Jones’ tid med DR Big Band var udgivelsen af albummet A Good Time Was Had By All, som blev indspillet live på Jazzhus Montmartre i 1978. Derfor hylder bandet den amerikanske jazzlegende med at genskabe at genskabe det legendariske album, dels i historiske det rammer på Hotel Cecil (tidligere Copenhagen Jazzhouse) og dels på små og store scener rundt omkring i hele Danmark.

Her kan publikum glæde sig til et spillevende genhør med bigband-perler som Tip Toe, Kids Are Pretty People og The Farewell i Jones’ egne, originale arrangementer – men selvfølgelig med masser af nye, improviserede indslag af nutidens bandmedlemmer.

I spidsen for koncerten er DR Big Bands nuværende chefdirigent Miho Hazama, som fører den stolte tradition fra de tidligere chefdirigenter Thad Jones, Bob Brookmeyer og Jim McNeely videre.

Store oplevelser på små steder

Selvom det er nyt, at DR Big Bands sæsonåbning ikke kan opleves i DR Koncerthuset, er det langtfra nyt, at bandet optræder på spillesteder i hele landet. Faktisk foregår over halvdelen af bandets koncerter uden for København under mantraet ”Store oplevelser på små steder”.

Birger Carlsen, som er kunstnerisk leder for DR Big Band, siger:

– DR Big Band er hele Danmarks bigband, og sammen med P8 Jazz giver vi alle danskere adgang til det bedste inden for jazzen. Det er skønt at komme ud til store og små scener i hele Danmark, og vores mål er at vende tilbage til det høje turné-niveau inden pandemien, hvor to tredjedele af vores koncerter foregik uden for DR Koncerthuset.

DR Big Bands sæsonåbning sendes på P8 Jazz i oktober.

Hele Danmarks bigband

Se, hvor du kan opleve DR Big Band på turné i 2023-24 - fra Vejle til Assens, Nyborg og Rønne.
DR Big Band på turné