Fortællinger

Nyheder

Skrevet af Malene Wichmann

3 Minutter

Bjarke Mogensen bliver Årets P2 Kunstner 2024

Bjarke Mogensen er accordeonist på verdensplan – og nu også Årets P2 Kunstner. Når han spiller, har han sit instrument tæt på kroppen, og oplever det som en del af sig selv. Resultatet er et intenst og nærværende musikerskab

En virtuos og evigt nysgerrig musiker. Det er nogle af de ord der bliver sat på accordeonisten Bjarke Mogensen, der netop er udnævnt til Årets P2 Kunstner 2024.   
Bjarke Mogensen er født i Rønne på Bornholm i 1985. Egentlig ville han spille klaver eller keyboard, men der var ikke plads på musikskolen, og så endte han med at kaste sig over accordeon. Et knap så velkendt instrument, der imidlertid hurtigt fængede den unge Bjarke Mogensen.   
 
-”Det gik hurtigt op for mig, at jeg kunne udtrykke noget meget kraftfuldt. Det er et helt orkester i en lille kasse. Man har hele symfoniorkestret, synes man, hvis man virkelig har optur!” siger Bjarke Mogensen i dag.  
-”Instrumentet kan også synge: Hver enkelt tone kan synge, og man kan forme dem. Der er mange udtryksmuligheder, og du har hele tiden instrumentet meget tæt på din krop. Det er en del af dig, når du spiller”.  
 

Kæmpe kunstnerisk vingefang 

Bjarke Mogensen har gennem årene vundet talrige priser og spillet over hele verden. Men når P2 udnævner Bjarke Mogensen til Årets P2 Kunstner 2024, er det først og fremmest fordi han er en kunstner og en musiker ud over det sædvanlige.  
 
- ”Årets P2 Kunstner 2024 er en musiker med et kæmpe kunstnerisk vingefang. Hans virtuose teknik giver ham overskud til altid at gribe nuet, fortælle musikken og gøre samspillet levende,” siger P2-chef Uffe Borgwardt.   

-”Lige så kendetegnende er hans konstante nysgerrighed. Han sidder altid yderst på stolen, og udfordrer sig selv med nye samarbejder, nye værker og nye genrer. En koncert med Bjarke Mogensen ligner ikke den forrige, og netop derfor kan man være sikker på at den er intens og nærværende.” 
 

Vil gerne udfordre sig selv

Bjarke Mogensen blev udnævnt til Årets P2 Kunstner 2024 ved en intimkoncert i P2’s lokaler i Koncerthuset i København torsdag eftermiddag. Ved koncerten, der bliver sendt på P2 fredag d. 12. januar kl. 19:20, spillede Bjarke Mogensen både solo og sammen med to musikerkolleger: Den klassiske cellist Toke Møldrup og jazz-mundharpespilleren Mathias Heise. For den nye P2 Kunstner kan godt lide at udfordre sig selv, og udforske mange forskellige musikalske genrer.    
 
-”Det er en ære at blive Årets P2 Kunstner, og få den anerkendelse der ligger i titlen,” siger Bjarke Mogensen.  
”Som P2 Kunstner vil jeg gerne præsentere flere af de musikalske konstellationer, som står mig nær, og også præsentere noget af det nye jeg arbejder med. Derudover vil jeg fortsætte mit arbejde for mit instruments position i musiklivet, for den musik jeg står for, og den æstetik jeg brænder for.”