Fortællinger

Skrevet af Astrid Louise Rasmussen

3 Minutter

Mathias Hammer om stærkt Skrjabin-værk: "Det beskriver livskraften fra altings udspring"

Den russiske komponist Skrjabin finder igen ind i Koncertsalen. Her fortæller P2-vært om det fascinerende og sjældent hørte værk 'Poème de l’extase'.

Den russiske komponist Aleksandr Skrjabin (1872-1915) var lidt af en fantast. Han udtrykte tanker om det guddommelige i mennesket selv, havde visioner om at skabe symfoniske oplevelser, der spillede på flere sanser samtidig, og så drømte han om at bringe hele verden i ekstase.

Og det er det personlige værk 'Poème de l’extase' (ekstasens digt), som DR Symfoniorkestret spiller 8. februar i Koncertsalen, et meget godt eksempel på.

Læs også: Mathias Hammer: "Jeg er spændt som en flitsbue"

Værket, der beskriver kærligheden og erotikken som vejen til det guddommelige, er sjældent hørt musik, og det er en skam, lyder det fra P2-vært Mathias Hammer – "for det er et mesterværk."

"Det beskriver livskraften fra altings udspring, til et står i fuldt flor. En ordløs gendigtning af et digt, Skrjabin selv havde skrevet i 1910, som begynder tyst og tilbageholdende, indtil alting blusser op og emmer af livsvilje, af livslyst og forestillinger om mennesket, der bliver forenet med altet, det guddommelige, historien og evigheden."

Vidste du ...

at Aleksandr Skrjabin havde det fascinerende neurologiske fænomen synæstesi, der skaber en kluddermor af sanseindtryk i hjernen. Her fortæller hjerneforsker Thomas Alvik, hvad det egentlig var Skrjabin evnede. Og hvad kan vi andre dødelige lære af det.

Åh, smagen af en sonate