Fortællinger

DR Symfoniorkestret

Nyheder

Skrevet af Cecilie Rosenmeier

4 Minutter

Unge Malko-talenter debuterer i Koncertsalen

Efter et intenst toårigt uddannelsesforløb er fem europæiske dirigenttalenter i alderen 22-26 år klar til at debutere med DR Symfoniorkestret på grundlovsdag den 5. juni. Koncerten sendes på blandt andet P2 og DR2, og Mathias Hammer er vært.

At blive dirigent kræver ikke bare et stort musikalsk talent. Det er også afgørende, at man tidligt får mulighed for at dirigere et rigtigt kor eller orkester.

Det har en håndfuld unge europæiske dirigenter haft rig mulighed for i de seneste to år, hvor DR Koncerthuset har dannet rammen om det første hold studerende på Malko Academy for Young Conductors.

Efter to år med intense studier skal de unge talenter nu for første gang dirigere foran et stort publikum i Koncertsalen, hvor de skal dirigere DR Symfoniorkestret i musik af Carl Nielsen og Gustav Mahler.

Koncerten finder sted på grundlovsdag den 5. juni i umiddelbar forlængelse af DR og Folketingets grundlovsfejring, og den sendes efterfølgende på P2 og DR2.

De fem unge dirigenter fra Malko Academy er Gabriel Durliat (Frankrig), Konstantinos Alexopoulos (Grækenland), Marian Bozhidarov (Bulgarien), Ragnheiður Ingunn Jóhannsdóttir (Island) og Vincent Siret (Frankrig).

En ny generation af dirigenter
Selvom det er første gang, DR Koncerthuset kan præsentere et hold afgangselever fra det europæiske Malko Academy, er det langtfra første gang, at spændte unge dirigenter stiger op på podiet i Koncertsalen.

Hvert tredje år afholder DR Symfoniorkestret nemlig den internationale Malko Konkurrence, som samler dirigenttalenter fra hele verden, og i april blev konkurrencen holdt for 20. gang.

- I DR’s kor og orkestre føler vi et kæmpe ansvar for at hjælpe en ny generation af dirigenter på vej frem. Det er dem, der skal bære den klassiske musik ind i fremtiden, siger Kim Bohr, der er chef for DR Koncerthuset og kunstnerisk leder af DR Symfoniorkestret.

- Ved at give de mest talentfulde unge dirigenter mulighed for at arbejde med DR’s professionelle sangere og musikere, både i Malko Konkurrencen og på Malko Academy, giver vi dem de allerbedste betingelser for at udfolde deres talent til fulde. Samtidig får de en unik mulighed for at optræde foran DR Koncerthusets store, klassiske publikum, og ikke mindst for mange tusind lyttere og seere over hele verden. Det gør musikken mere levende og giver en intensitet og en spænding, som alle i salen kan mærke, siger Kim Bohr.

Utraditionelle dirigentfag
Gennem deres studier på Malko Academy of Young Conductors har de fem unge dirigenter fået undervisning i at dirigere både kor og orkestre, ligesom de har haft en række traditionelle dirigentfag som musikteori, hørelære og klaverspil.

De har også deltaget i masterclasses hos blandt andre Fabio Luisi og Herbert Blomstedt og i workshops med musikere fra DR Symfoniorkestret. Samtidig har der været mere utraditionelle fag på skemaet som mental og fysisk træning og et kursus i videoproduktion.

Dominik Falenski, som er leder af Malko Academy of Young Conductors, fortæller om den nye uddannelse:

- Det har været utrolig spændende at følge det første hold studerende på Malko Academy. I løbet af de to år har vi lært dem rigtig godt at kende, og vi har haft mulighed for at tilpasse undervisningen undervejs, så vi gav dem de bedste muligheder for at udvikle sig. Det har blandt andet betydet, at vi har udvidet undervisningen fra det rent musikalske til også at se på mentale og fysiske aspekter, som man ikke nødvendigvis forbinder med dirigentfaget, siger han.

Optaget på kendte konservatorier
Det første hold studerende på Malko Academy for Young Conductors, som debuterer i Koncertsalen den 5. juni, er alle erfarne musikere, men er endnu forholdsvis nye i dirigentfaget.

Derfor har det været et erklæret mål bag uddannelsen at kunne sende de unge sikkert videre i karrieren som dirigenter, og det mål er i høj grad blevet opfyldt, fortæller Dominik Falenski:

- Det er fem meget stærke unge dirigenter, vi præsenterer i Koncertsalen den 5. juni. Ud af de fem har tre for nylig klaret optagelsesprøverne på prestigefyldte europæiske og amerikanske konservatorier: En er kommet ind på Conservatoire de Paris hos dirigenten Alain Altinoglu, en er optaget på Sibelius Akademiet hos dirigenten Sakari Oramo, og en skal studere direktion på konservatoriet Oslo. Vi havde også en studerende, som gik videre til sidste runde på to af USA’s førende konservatorier, men i stedet har fået en stilling som gæstedirigent i Athens Symfoniorkester.

Debutkoncerten for Malko Academy for Young Conductors sendes i uddrag på P2 lørdag 8. juni samt på DR2 i sensommeren. Desuden udsendes koncerten på den internationale klassiske kanal Medici TV.