DR Symfoniorkestret

Ind i musikken

Skrevet af Cecilie Rosenmeier

6 Minutter

VIDEO: "Jeg er spændt som en flitsbue, og jeg glæder mig som et lille barn"

Mathias Hammer har store forventninger til DR Symfoniorkestrets sæsonåbning, hvor Koncertsalen bliver til en eksplosion af farver, lys, fantasi og musik i storværket "Prometheus." Se ham fortælle om musikken og sine forventninger her.

"Jeg kan nærmest ikke finder superlativer nok til det program. Det er så lækkert."

Som P2-vært har Mathias Hammer oplevet mange af DR Symfoniorkestrets koncerter på første hånde, men han er ekstra spændt på at opleve åbningen af orkestrets koncertsæson 2023-24.

Her fortæller han hvorfor:

”DR Symfoniorkestrets nye sæson begynder med et brag af en åbningskoncert, hvor Fabio Luisi står på podiet i program, som jeg nærmest ikke kan finde superlativer nok til. Det er så lækkert.

Vi skal høre Richard Strauss’ fantastiske strygerværk Metamorfoser, en afsked med den verden, som for Richard Strauss og for alle andre var gået tabt for altid i 2. Verdenskrig. Og Wagners musik fra hans vidunderlige opera Tristan og Isolde er musik, der oser af længsel, af kærlighed, af trangen til at blive forløst, at finde mening med livet.

Wagners musik oser af længsel, af kærlighed, af trangen til at blive forløst og at finde mening med livet.

Men det helt store dyr i åbenbaringer er altså Alexander Skrjabins storværk for orkester og klaversolist: Prometheus. Et visionært, næsten ufatteligt værk fra 1910, som stiller de allerstørste krav til de medvirkende og scenografien. Musik, hvor fantasier, orgiastiske lyster, farver, ild, lys og røg skal blandes sammen til én stor svulmende helhed.

Prometheus er musik, hvor fantasier, orgiastiske lyster, farver, ild, lys og røg skal blandes sammen til én stor svulmende helhed.

Skrjabin havde en tanke om, at musikken skulle være lige så meget for øjnene og sindet som for ørerne, og derfor skulle der lys og farver med i musikken, så han opfandt sit eget instrument til Prometheus. Et lysklaver, eller et lysorgel, kaldte han det, og det absurde er at det aldrig nåede at blive realiseret i Skrjabins egen levetid.

Ved åbningskoncerten med DR Symfoniorkestret bliver orglet til et vaskeægte Skrjabinsk lysorgel. Under koncerten vil der være relativt mørkt, stemningsfuldt og dystert, og når så Prometheus bryder løs, bliver salen oplyst i det her helt utrolige farver.

Jeg tror aldrig, vi har set noget lignende. Jeg er spændt som en flitsbue, og jeg glæder mig som et lille barn til juleaften.

Jeg tror aldrig, vi har set noget lignende, jeg er spændt som en flitsbue og jeg glæder mig som et lille barn til juleaften til at opleve salen og lysorgelet i fuld funktion. Så kom med til koncert den 31. august og 1. september med DR Symfoniorkestret og Fabio Luisi!"

Læs mere om koncerten og køb billet

 

Mathias Hammer om sæsonens åbningskoncert

Hør Mathias Hammer fortælle om det spektakulære værk Prometheus i et brag af en koncert.

Se video

Hør Mathias Hammer fortælle om Skrjabin

Mathias Hammers helt personlige fortælling om komponisten Aleksandr Skrjabin

Se Video

Fremtidstro, mystik og ekstase

For den russiske komponist Alexander Skrjabin (1872-1915) var musikken et kald. Han var overbevist om, at kunsten og musikken kunne redde menneskeheden og bane vej for en ny og bedre verden, og derfor er hans musik gennemstrømmet af kraft, livsvilje og længsel efter en lysere fremtid.

Mange af Skrjabins idéer var excentriske, men samtidig var han en visionær fritænker, som på mange måder var forud for sin tid. Det kan man opleve i DR Koncerthuset i denne sæson, hvor DR Symfoniorkestret og chefdirigent Fabio Luisi blænder op for Skrjabins forunderlige verden med en koncertrække, som over to sæsoner præsenterer alle komponistens seks farvestrålende orkesterværker.

Med koncertserien ’3 x Skrjabin’ kan du sikre dig billet til alle tre koncerter i denne sæson – fra åbningskoncertens farvebelyste storværk Prometheus til den overdådige 1. symfoni og det euforiske Poème de l’extase.

Koncertserien er del af et nyt, stort indspilningsprojekt for DR Symfoniorkestret og Fabio Luisi, der skal indspille alle Skrjabins orkesterværker for pladeselskabet Deutsche Grammophon.

Køb koncertpakke her