Fortællinger

DR Big Band

Ind i musikken

Skrevet af Cecilie Rosenmeier

2 Minutter

DR Big Band og Palle Mikkelborg – en fælles historie

Læs om den danske stjernetrompetists forhold til bandet og se koncertoptagelser.

I over seks årtier har der været en tæt musikalsk forbindelse mellem DR Big Band og den danske jazztrompetist Palle Mikkelborg – fra bandets allerførste koncerter i 1964 over Grammy-succesen 'Aura' til i dag, hvor Mikkelborg stadig skaber musik specielt til DR Big Band.

Palle Mikkelborgs lange musikalske karriere og DR Big Bands historie hænger tæt sammen. Ikke alene var den 23-årige Mikkelborg med i trompetgruppen ved nogle af bandets første koncerter i 1964. Han var faktisk allerede med, da Big Bandets grundlægger, Ib Glindemann, i 1963 samlede forløberen til DR Big Band til en koncert, som skulle vise mulighederne i at skabe et moderne, dansk jazzorkester.

Sammen med den unge Mikkelborg var musikere som Alex Riel og Niels-Henning Ørsted Pedersen med i det stærkt besatte band – og sådan blev grunden lagt til Det Nye Radiodanseorkester (senere DR Big Band) med et brag af en koncert.

Gennem 1960’erne og 1970’erne var Palle Mikkelborg med i den såkaldte Radiojazzgruppe, hvor en række store danske navne eksperimenterede og jammede sammen. Han dirigerede også gruppen i lang periode, inden han udvidede paletten til fuldt bigband og symfoniorkester for at opføre sit eget værk 'Mayas slør' i 1973.

Palle Mikkelborg

Samarbejdet med Radioens Big Band fortsatte, og midt i 1970erne blev Palle Mikkelborg bandets chefdirigent. Det var tydeligt, at hans evner til at komponere og arrangere musik for store besætninger var større end de flestes, med inspiration fra jazzarrangører som Gil Evans og George Russell og fra moderne klassiske komponister som Ravel og Messiaen.

Den helt store fælles triumf for DR Big Band og Palle Mikkelborg kom i forbindelse med det berømte samarbejde med trompetisten Miles Davis i 1984-85. Davis skulle modtage Sonnings Musikpris i København, og Mikkelborg opførte sammen med DR Big Band hyldestværket 'Aura' for og med Davis. Efterfølgende indspillede de 'Aura' med den amerikanske legende som solist, og udgivelsen blev belønnet med to amerikanske Grammies i 1991.

I dag står Palle Mikkelborgs Aura stadig som et hovedværk i dansk jazz. Men samarbejdet mellem Mikkelborg og DR Big Band lever også videre gennem flere store, fælles projekter.

I år 2000 indspillede Mikkelborg og DR Big Band suiten The Voice of Silence, dedikeret til kunstmuseet Louisiana. Og da Mikkelborg fyldte 75 år, komponerede han et nyt værk til DR Big Band, som blev spillet i en bredt anlagt fødselsdagsfejring i DR Koncerthuset, og senere gentaget til indvielsen af Ofelia Plads.

De seneste år har Mikkelborg og DR Big Band givet udsolgte koncerter i DR Koncerthuset, bl.a. i 2018, hvor de sammen mindedes NHØP/Mikkelborg-albummet Hommage, og i 2020, hvor de hyldede Miles Davis-albummet Bitches Brew med koncerter i Kolding, Aarhus, Odense og København.

Det er som om

Oplev den blødeste og mest melodiske side af Palle Mikkelborg i en musikalsk miniature, som på én gang byder på nye toner og den velkendte vibe fra Mikkelborgs dæmpede trompet. Nummeret er skrevet specielt til DR Big Band af Mikkelborg, som selv er naturligt centrum i denne optagelse fra DR Koncerthusets Studie 3.