GAMING X SYMPHONY

Store, ikoniske spil har store, symfoniske soundtracks. Oplev lyden af episke spiluniverser, der vækkes til live af 150 musikere og sangere i Koncertsalen.

MUSIK FRA

Hitman
God of War
Baldurs Gate III
Halo Trilogy
Battlefield V
Elder Scrolls V

PAUSE (30 MINUTTER)

Final Fantasy VIII
World of Warcraft
Warhammer
The Last of Us
The Witcher III
The Legend of Zelda
NieR: Automata
Civilization VI
League of Legends

Se detaljeret program Download program

 

Gaming X Symphony

Hvis man er moderne komponist af musik, der er skrevet til et symfoniorkester, er det værd at overveje, hvilken platform, man skal vælge. En koncertsal, selvfølgelig, men hvis man skal ud i verden og høres af millioner, er det ikke der, man skal starte.

Engang i det 20. århundrede sagde den geniale filmkomponist Bernard Herrmann det helt tydeligt: 

“Filmkunsten er der, hvor musikken oftest bruges som en del af det kunstneriske udtryk og filmene er det sted, hvor eksperimenterende og ny symfonisk musik når det største publikum”.

I det 21. århundrede kan vi tilføje computerspillene, for også her bruges musikken som en uundværlig del af det, kunstneren ønsker at udtrykke - samtidig med at spillenes musik høres af mennesker verden over.

De fleste film- og spilkomponister ser da også deres arbejde som en mulighed for at realisere deres kunstneriske ambitioner og skabe seriøs musik til et enormt publikum.

Men de må også have visse frustrationer: For kan de nu være sikre på, at vi overhovedet hører musikken, når vi sidder foran spillet og samler alle vores sanser om kampen, overlevelsen, historien og løsningen af gåderne?

Selvfølgelig hører vi musikken, men i nogle situationer er det nok kun vores underbevidsthed, der lytter. Musikken bruges til at fastholde os i det enkelte spils verden og fodrer til tider den energi og udholdenhed, vi skal mønstre for ikke at give op.

Til de fleste større spil hører i dag et soundtrack, og det er ikke sjældent symfonisk. Det er en symbiotisk del af spillene, men når vi vurderer spillene, taler om dem og analyserer dem, er musikken kun en beskeden del af samtalen.

Så det er mere end rimeligt, hvis vi denne aften for en stund læner os tilbage og lader det værk, komponisten har skabt, stå alene. Helt uden grafik, effekter og historie.

Men kan musikken bære det?

Jeg har ofte hørt kendere af klassisk musik tale om soundtrack-musik og bruge det lettere nedladende udtryk “ledsagemusik”. Nogle mener faktisk, at den ikke lader sig høre som musik, kun som en del af et lydbillede. Men både opera og balletmusik er vel også ledsagende, og samtidig selvstændig kunst, og hører vi ikke også med fornøjelse Händels Water Music andre steder end flydende på Themsen til en kongelig fest, som den er skrevet til?

Koncerter verden over bekræfter nu om dage, at computerspil-musikken kan og skal høres som selvstændige værker. 

Når vi hører den, mindes vi selvfølgelig spillene og de mange timer - men vi indser også, at musikken har en kompleksitet, styrke og skønhed, der demonstrerer komponisternes forskellighed, originalitet og lyst til at eksperimentere og udvikle den symfoniske musik - og blande genrer og instrumenter på nye, overraskende måder. 

Jakob Stegelmann
Vært

Medvirkende

VÆRT: JAKOB STEGELMANN

Jakob Stegelmann har siden 1970’erne beskæftiget sig indgående med populærkultur som animation, computerspil, tegneserier, fantasy og science fiction. I 1980 startede han tv-programmet Så er der tegnefilm, i 1989 fulgte Troldspejlet, som i dag udkommer som podcast og på DR2. Filmmusik er en af hans kæpheste, som han udover i koncerter også formidler i P2-programmet Stegelmanns Score. Han har modtaget en lang række priser for sit arbejde.

James Sherlock dirigent til Gaming X Symphony

DIRIGENT: JAMES SHERLOCK

James Sherlock, irsk/britisk dirigent og pianist, er uddannet på det berømte finske Sibelius Akademi i Helsinki hos Sakari Oramo og Jorma Panula. Han er også organist og pianist, uddannet i Cambridge. Han interesserer sig særligt for at arbejde med projekter, der involverer kor og sangsolister og har gennem mange år arbejdet med de engelske vokalensembler BBC Singers, Voces8 og Tenebrae. Men han arbejder i stigende grad som dirigent for operaer og symfoniorkestre. Han har dirigeret bl.a. English Chamber Orchestra, DR Symfoniorkestret, Copenhagen Phil, Odense Symfoniorkester og Aalborg Symfoniorkester. På Den Fynske Opera har han opført Poulencs opera 'La voix humaine', og med Athelas Sinfonietta Copenhagen uropførte han i 2022 operaen 'Hvis du havde talt' af Anders Nordentoft. James Sherlock er ofte gæstedirigent for både DR Vokalensemblet og DR Koncertkoret og har yderligere en stærk dansk tilknytning, fordi han er gift med kgl. operasangerinde Sofie Elkjær.

SOLIST: EIVØR

Eivør er født i Syðrugøta på Færøerne og er vokset op med Nordatlantens vindomsuste, barske landskab. Hun er en kunstner med rødderne perfekt afstemt efter den omskiftelige natur, og det afspejler sig i hendes musik. Hun har udgivet 10 albums og har arbejdet med kunstnere som Àsgeir, John Grant, Einar Selvik (Wardruna) og Dan Heath (Lana Del Ray), og hun regnes som en af de mest eklektiske kunstnere i sin generation i Norden. Hun har modtaget Nordisk Råds Musikpris i 2021 og har vundet flere Danish Music Folk og Jazz Awards, Icelandic Music Price og adskillige Faroese Music Awards. Hun er med en støt stigende fanskare med til at styrke den oprindelige nordiske musikkultur og folklore. Eivør har turneret for udsolgte huse i Skandinavien, Europa og USA og hendes musik har været streamet over en milliard gange. Eivør har sammen med Ivor Novello Prisvinderen John Lunn og Danny Saul skrevet musikken til Netflix-serien The Last Kingdom og optræder på alle sæsoner. Eivør medvirker desuden på God of War Ragnarök. I juni 2023 optrådte hun til Game Awards 10-års jubilæumsshow i The Hollywood Bowl i Los Angeles. Albummet ENN udkommer i juni 2024.

Isabel Schwartzbach Solist til Gaming x Symphony

SOLIST: ISABEL SCHWARTZBACH

Isabel Schwartzbach er klassisk sanger, uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og hos koloratursopranen Louise Fribo. Isabel har også uddannet sig som skuespiller på Stella Adler Studio of Acting, New York. Hendes slående vokale evner har høstet adskillige roller og betydelig pressedækning. I 2018 spillede hun hovedrollen som Maria i den første større professionelle produktion af 'West Side Story' i Danmark i årevis (Aarhus Teater og Aalborg Teater). Umiddelbart efter 'West Side Story' spillede hun hovedrollen som Christine Daaé i Andrew Lloyd-Webbers 'The Phantom of the Opera' på Det Ny Teater, København (2018-2019). Hun har også spillet Maria Rainer i 'The Sound of Music' (Hedeland Amfiteater), Cosette i 'Les Misérables' (Aarhus Teater) og Hodel i 'Spillemand på en tagryg' (Det Nye Teater). Senest har hun tryllebundet både publikum og anmeldere som Violetta i Danmarksturnéen med 'Pretty Woman - the musical'. Isabel Schwartzbach har optrådt som solist med symfoniorkestrene i Aarhus, Odense og Aalborg, Tivolis Promenadeorkester og Danmarks Underholdningsorkester. På TV har Isabel bl.a. optrådt ved P3 Guld 2021 (DR1), God Morgen Danmark og Knæk Cancer 2023 (TV2). Hun er også stemmeskuespiller for Netflix og Disney, hvor hun bl.a. har lagt stemme til Belle i 'Disney on Ice' og Isabel Fezziwig i 'Scrooge: A Christmas Carol' (Netflix).

SOLIST: ADAM RIIS

Tenoren Adam Riis er fast medlem af DR Vokalensemblet og optræder også som solist i forskellige sammenhænge i bl.a. Danmark, Skandinavien, Holland og Tyskland. Han er medlem af Ensemble Hven og Holmens Herrekvartet og synger jævnligt med ensembler som Nederlands Kamerkoor, Theatre of Voices, Ars Nova Copenhagen. Han er medstifter af Liedkompagniet. Adam har medvirket på en lang række indspilninger, bl.a. Monteverdis Orfeo for BIS Records (Apollo), Dallapiccolas opera Il Prigioniero (Primo Sacerdote), dirigeret af Gianandrea Noseda for Chandos, Schütz’ Juleoratorium, Jesu syv ord på korset og Johannespassionen med Ars Nova Copenhagen og Paul Hillier, Carl Nielsens Moderen med Odense Symfoniorkester; Carl Nielsens Maskarade (Første Student i ) under Michael Schønwandt; Per Nørgårds Libra. Adam medvirker også på indspilningen af Peter Heises samlede sange (Dacapo Records), som vandt P2-Prisen i 2022 for Årets Klassiske Album. Derudover har Adam et ekstensivt samarbejde med rapperen Kasper Spez, med hvem han optrådte på Roskilde Festival i 2018 og på udgivelsen Operap. Adam er modtager af Léonie Sonnings Talentpris, Van Hauens Fonds legat og Aksel Schiøtz-Prisen 2022.

Gaming X Symphony i DR Lyd og på DRTV

Koncerten fredag 17. maj bliver sendt direkte i radioen på P2 og kan derefter findes i DR Lyd og DRTV.

Koncerten sendes på DR2 lørdag 19. oktober og kan derefter findes på DRTV.

Foto: Christian Larsen

Film skal ses i biografen. Og den bedste filmmusik skal opleves live i DR Koncerthuset!

Oplev lyden af de bedste soundtracks med DR Symfoniorkestret og stærke gæstekunstnere i en spektakulært oplyst Koncertsal. Vores film- og soundtrackkoncerter byder på alt fra westernmusik til filmhits fra Hollywood og ikoniske tegnefilm.

Se alle film- og soundtrackkoncerter