Fortællinger

DR Symfoniorkestret

Nyheder

Skrevet af Cecilie Rosenmeier

5 Minutter

DR Symfoniorkestret fyrer op under ny dansk slagtøjskoncert

Maj 2023.

Den 11. maj uropfører DR Symfoniorkestret slagtøjskoncerten ’Flamboyer’, skrevet til orkestret af den dansk bosatte komponist Li-Ying Wu.

De fleste forbinder udtrykket ’flamboyant’ med store armbevægelser og ekstravagance. Men i virkeligheden betyder verbet ’flamboyer’ at flamme op, funkle eller sætte ild til. Og så er det titlen på et helt nyt værk, som kan høres for første gang til DR Symfoniorkestrets koncert den 11. maj i Koncertsalen.

Værket ’Flamboyer’ er skrevet af den 44 -årige komponist Li-Ying Wu, som er født i Taiwan, men har boet i Danmark siden 2003. Det bliver hendes hidtil største værk, som foruden fuldt symfoniorkester kræver et stort udtræk af både vestlige og asiatiske slagtøjsinstrumenter.

I spidsen for koncerten står den mexicanske dirigent Alondra de la Parra, og solister er den unge slagtøjsduo Twincussion, som for første gang skal optræde med DRSymfoniorkestret.

Fra gløder til flammer

Li-Ying Wu har arbejdet på sit nye værk ’Flamboyer’ i over to år, og i musikken sammensmelter hun traditioner fra vestlig og asiatisk musik. Derfor vil publikum i Koncertsalen se de klassiske musikere i DR Symfoniorkestret omgivet af et stort udtræk af bl.a. kinesiske instrumenter i mange størrelser og former.

De to slagtøjssolister bruger bl.a. kinesiske bordtrommer, som er kendt fra kinesisk opera, og solisterne skal både improvisere og bevæge sig koreografisk som del af værket. Undervejs venter både kraftige smæld og ultra-svage lyde, hvor solisterne stryger håndfladerne over trommeskindet. Det hele foregår under titlen Flamboyer, som har flere betydninger for komponisten:

"Mit værk bevæger sig gennem forskellige stadier af ild – fra stille gløder til flyvende gnister og brølende flammer," fortæller Li-Ying Wu.

Hun fortsætter:

"Ordet ’flamboyer’ har en stærk energi og dynamik, og samtidig har det også symbolsk betydning. Ild kan transformere og flytte os fra en tilstand til en anden, og ilden er tæt forbundet til mange typer ritualer på tværs af kulturer og tidsaldre. Det synes jeg er et smukt udgangspunkt for en koncert, som jo også er et ritual."

Franske klangfarver

Li-Ying Wus nye værk gør ikke bare brug af mange specielle slagtøjsinstrumenter. Der dukker også et andet sjældent instrument op, nemlig det franske elektroniske instrument ondes martenot, der blev opfundet i Paris i 1920’erne.

På den måde er der forbindelse mellem Li-Ying Wus værk ’Flamboyer’ og de franske orkesterværker, der også er på programmet til koncerten med DR Symfoniorkestret: Debussys malende orkesterværk La mer og Ravels balletsuite Daphnis og Chloé.

Mexicansk succesdirigent og ung slagtøjsduo

Hele koncerten med DR Symfoniorkestret dirigeres af den mexicanske succesdirigent Alondra de la Parra, som senest besøgte orkestret i 2020. Her skrev Informations anmelder blandt andet, at hun 'fik taget til at løfte sig', at hun 'styrede de finmotoriske passager cool og præcis', mens Politiken omtalte koncerten som 'en sand fest'.

Alondra de la Parra har optrådt med mere end 100 forskellige symfoniorkestre, bl.a. London Filharmonikerne, Orchestre de Paris og Tonhalle Orkestret i Zürich. I DRKoncerthuset skal hun for første gang møde den unge slagtøjsduo Twincussion, som er solister i Li-Ying Wus ’Flamboyer’.

Twincussion består af Jen-Ting Chien og Jen-Yu Chien, der er tvillinger og har optrådt som duo, siden de var seks år gamle. De er bl.a. uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og gav i 2018 debutkoncert i New Yorks berømte koncertsal Carnegie Hall.

Koncerten den 11. maj bliver Twincussions debut med DR Symfoniorkestret og i DRKoncerthuset.