KONCERTPROGRAM

DR Symfoniorkestret og solister drysser musikalsk stjernestøv over alle tiders Disney-klassikere og tager dig med gennem de største øjeblikke i 100 års eventyrlig tegnefilm.

MUSIK FRA

Peter Pan
Pinocchio
Den lille havfrue
Askepot
Bambi
Snehvide
Hercules
Bjørnebrødre
Frost

PAUSE (30 MINUTTER)

Aladdin
Mulan
Pocahontas
Klokkeren fra Notre Dame
Løvernes konge

Se detaljeret program Download program

 

Fra alle os til alle jer - 100 år med Disney Live in Concert

Disney, eventyret og musikken

Vi fortæller jævnligt hinanden, at vi har set en Disney-film. Den nyeste i rækken - eller måske endnu et gensyn med en af klassikerne – om det er en af de gamle evergreens som Peter Pan eller Bambi – eller måske en af de nyere verdenssucceser som Løvernes Konge eller Frost.

Vi siger, vi har SET filmene. Men det er egentlig lidt unfair overfor den anden halvdel af den oplevelse, vi har haft.

Vi har jo også HØRT filmen, og vi har især hørt musikken, for den har været der, hele vejen igennem, og hvis vi spoler tilbage og mærker efter, ved vi det godt.

En Disney-film er ikke bare et møde med en række meget overbevisende og levende, animerede figurer – det er også en storslået musikalsk oplevelse.

Disneys og tegnefilmens succes som underholdningsform og kunstart er ikke blot animatorernes fortjeneste, selv om det er deres arbejde, vi ser med øjnene. Billederne er selvfølgelig både smukke og sjove i sig selv, musikken leverer alt det, man ikke ville opleve, hvis den ikke var der.

Faktisk er denne symbiose mellem animation og musik helt enestående.

På de fleste traditionelle live actionfilm, komponeres og indspilles musikken, når hele filmens billedside er optaget og klippet, så musikken på den måde spiller en lidt mere sekundær rolle i forhold til skuespillere, dialog og handling.

Men en Disney-film skabes i en proces, hvor historien, figurernes bevægelser og musikken udvikler sig sideløbende og i nært samarbejde, så billed- og lydside i hver sekvens bliver et samlet hele, ned til mindste detalje. Og det sker ofte, at billedsiden lader sig styre af musikken. Samtidig med at sangene undervejs formidler personernes følelser på en måde, dialogen ikke kan klare på egen hånd.

Da Walt Disney skulle skabe sine tegnefilm, og da hans arvtagere forsatte arbejdet efter hans død, var det dette kunstneriske ægteskab mellem animation og musik, det var hans og hans instruktørers opgave at styre. Og når det lykkedes bedst, skabte det en række musikalske mesterværker af en styrke og originalitet, der kan måle sig med de helt store klassikere.

Det er derfor, det er så logisk og forrygende at fejre Disney-studiernes 100-års jubilæum med en koncert, der demonstrerer de mange store komponisters utrolige indsats gennem årtierne.

De mange år har også betydet, at smagen og de musikalske strømninger har ændret sig. Der er stor forskel på musikken og sangene fra Snehvide og de syv dværge fra 1937 til Løvernes Konge i 1994 og Frost i 2013. Vi skal opleve mange forskellige stilarter og stemninger.

Men fælles for al musikken er, at den er i stand til at fortælle fantastiske, smukke og morsomme eventyr, som vi straks genkalder os, når vi hører den.

Jakob Stegelmann
Vært

Medvirkende

VÆRT: JAKOB STEGELMANN

Jakob Stegelmann har siden 1970’erne beskæftiget sig indgående med populærkultur som animation, computerspil, tegneserier, fantasy og science fiction. I 1980 startede han tv-programmet Så er der tegnefilm, i 1989 fulgte Troldspejlet, som i dag udkommer som podcast og på DR2. Filmmusik er en af hans kæpheste, som han udover i koncerter også formidler i P2-programmet Stegelmanns Score. Han har modtaget en lang række priser for sit arbejde.

DIRIGENT: MICHAEL KOSARIN

Amerikaneren Michael Kosarin har haft en fremtrædende rolle i den internationale musikbranche i næsten 40 år. Han er dirigent, komponist, pianist og såkaldt 'music director' for den legendariske Disney-komponist Alan Menken, der står bag de fleste af denne koncerts sange. Sammen med Allan Menken har Kosarin skabt musikken til Disney-succeser som Pocahontas, Hercules, To på flugt, Skønheden og Udyret, Aladdin og Den lille Havfrue (2021-version). Han er en meget alsidig musiker og har arbejdet inden for en bred vifte af film, tv-shows og musicals og også klassisk og har såmænd dirigeret legenden Victor Borge i Rakhmaninovs Klaverkoncert nr. 2 i Carnegie Hall i New York.

SOLIST: ANDREA LYKKE

Andrea Lykke har en enestående stemme, som går lige i hjertet, uanset hvilken genre hun bevæger sig i, og hun hører til blandt de mest lovende unge sangerinder i Danmark. Hun voksede op i Ringkøbing og vandt som 11-årig en lokal sangkonkurrence med Whitney Houston-hittet I Have Nothing. Det var derfor en drøm, der gik i opfyldelse, da hun som kun 23-årig sprang ud som musicalstjerne med hovedrollen i 'Bodyguard - The Musical' til både publikum og anmelderes begejstring: ”Hun er forrygende!” skrev Berlingske, og Politiken supplerede med ”et helt utroligt sangtalent”. Hun har medvirket i adskillige tv-transmitterede koncerter på DR, og hun har også optrådt for H.M. Dronning Margrethe. Andrea Lykke har lagt stemme til flere Disney-roller og er lige nu højaktuel i Disneys store 100-års jubilæumsfilm Ønsket (Wish), hvor hun lægger stemme til hovedrollen Asha. Filmen har dansk premiere 6. december, og filmens soundtrack udkommer på streaming 8. december.

SOLIST: DILUCKSHAN JEYARATNAM

Diluckshan Jeyaratnam er uddannet fra Det Danske Musicalakademi i 2017 og har allerede slået sit navn grundigt fast med hovedroller i flere musicals. Især hans præstation som Moses i ’Prinsen af Egypten’ har begejstret anmelderne og indbragte ham en Reumert Talentpris. ”Han er en musicalperformer, der råflirter med publikum, mens hans store stemme gløder af gylden varme … Diluckshan Jeyaratnam kan muligvis ikke gå på vandet, men han skal nok krydse musicalhavet, så alle får øje på ham”, lød det bl.a. i motivationen. Senest har han haft hovedroller i musicals som ’American Idiot’, ’Urinetown’ og ’Klokkeren fra Notre Dame’.

SOLIST: PELLE EMIL HEBSGAARD

Pelle Emil Hebsgaard (f. 1988) er uddannet skuespiller fra Den Danske Scenekunstskole i Fredericia. Han debuterede som lampens ånd i den anmelderroste succesforestilling ’Aladdin – The Musical’, som han siden blev nomineret til Reumert-prisen for i kategorien ’Bedste Mandlige Birolle’. Han har også spillet med i forestillingerne ’Young Frankenstein’ (Frederick Frankenstein), ’Jean de France’ (Jean), ’Frk. Nitouche (Celestin/Floridor), ’Elf the musical’ (hovedrolle), ’Seebach the musical’ (Tommy Seebach) og rockmusicalen ’De tre musketerer’ (Kong Ludvig), hvor han væltede alle de store koncerthuse rundt om i landet. Senest har han spillet The Duke i ’Moulin Rouge the Musical’ og til foråret skal han spille den gode fe i ’Askepot – the musical’. Som skuespiller har han bl.a. medvirket i spillefilmen ’Den 9. april’ og i tv-serierne ’Mercur’, ’Rita’ og ’Sommerdahl’ (TV2), ’Bedrag’ (DR1) og ’Advokaten’ (Viaplay). Han har desuden været vært på TV2-programmerne ’Sommerdrømme’ og ’Den store keramikkamp’.

SOLIST: ANNA MIILMANN

Anna Miilmann (f. 1996) er uddannet fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium som elev af hhv. operasanger Henriette Bonde-Hansen og lektor Eva Hess Thaysen. Annas musikalske rejse startede tidligt som medlem af Sankt Annæ Pigekor, hvor hun bl.a. debuterede med arien ‘I know that my redeemer liveth’ i en scenisk opsætning af Händels Messias på Det Kgl. Teater. Anna har siden sunget som solist med bl.a. DR Symfoniorkestret, Concerto Copenhagen og Aarhus Symfoniorkester. Hun har også en karriere som jazz- og crossoversanger og har senest optrådt med DR Big Band med musik skrevet specielt til hende af komponist og musiker Nikolaj Busk. Anna er også fast medlem af DR Vokalensemblet.

SOLIST: WILHELM DAVID LUMHOLT HAKESBERG

Wilhelm David Lumholt Hakesberg er bare 13 år og startede sin sangkarriere i DR Spirekoret. Han har allerede medvirket i flere DR-shows som b.a. DR's store juleshow sidste år. Han har også medvirket i - og lagt stemme til - flere TV-serier og film. Han har indspillet flere sange til 'Minisjang', bl.a. synger han 'Børste-sangen'. I december kan Wilhelm opleves på DR1, når han lægger stemme til hovedpersonen Luka i den norske julekalender 'Det magiske tivoliteater'.

Fra alle os til alle jer - 100 år med Disney Live in Concert i DR Lyd og på DRTV

Koncerten bliver sendt i radioen på P2 og på DR2 lørdag 23. december og kan derefter findes i DR Lyd og DRTV.

Lyt i mellemtiden til Stegelmanns score: 100 år med Disney i DR Lyd

Stegelmanns score: 100 år med Disney
Foto: Christian Larsen

Film skal ses i biografen. Og den bedste filmmusik skal opleves live i DR Koncerthuset!

Oplev lyden af de bedste soundtracks med DR Symfoniorkestret og stærke gæstekunstnere i en spektakulært oplyst Koncertsal. Vores film- og soundtrackkoncerter byder på alt fra westernmusik til filmhits fra Hollywood og ikoniske tegnefilm.

Se alle film- og soundtrackkoncerter